dissabte, 23 de febrer del 2013

Demanda contra el comitè de l'ACA


En assemblea i posterior consulta el col·lectiu treballador va acordar fer una provisió de fons per l’assessorament laboral referent a la defensa en cas de qualsevol procés de reestructuració de la plantilla a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Encarregant-ho al col·lectiu Ronda, el mes de gener de 2012.
 
El mes de juny de 2012 un treballador acomiadat per causes econòmiques, tècniques organitzatives o productives, va demanar al comitè interecentres l’import aportat (60 €), ja que havia estat acomiadat i no necessitava assessorament legal o defensa en un expedient de regulació d’ocupació (ERO). Membres del comitè intercentres, li van comunicar que no li retornarien els diners aportats, ja que els advocats estaven  treballant i havien efectuat algun pagament. Més tard, en resposta a la petició per escrit, li van comunicar que no retornaven els diners. Però, amb anterioritat van retornar l’aportació a dos treballadors.
 
En diverses ocasions, en funció del moment, membres del comitè intercentres han parlat d’una caixa solidària, altres d’un fons solidari i en altres ocasions de solidaritat. Tot plegat un desgavell, difícil de creure, un gran nyap.
 
Davant la manca d’informació, argumentació i justificació de despeses, el treballador va presentar demanda succinta de judici verbal.
 
El dia 21 de febrer estaven citats en el jutjat de primera instància número 10 de Barcelona el demandant i el comitè intercentres de l’ACA, part demandada.
 
Per una banda, davant de la sala, esperaven, prop de 15 persones; el president del comitè intercentres, representants dels treballadors de Barcelona, delegats de les Demarcacions i un advocat d’UGT*.  Per l’altra banda, l`extreballador i un dels nou membres que conformen el comitè intercentres.
 
Segurament, la imatge percebuda no s’oblidarà i les sensacions perdurant molt de temps, en la memòria.
 
Abans d’entrar a la sala, l’advocat d’UGT, amb una factura proforma i explicant que en cas de perdre el judici s’haurien de pagar 600 €, va proposar al extreballador la diferència de l’import inicial i un pagament efectuat. Els diners en un sobre, en la mà. Tot molt ben escenificat, preparat. Fins al moment, es desconeixia cap pagament efectuat i no s’havia rebut cap tipus d’informació.
 
Amb sentit comú, el demandant va acceptar la quantitat diferencial argumentada per l’advocat.
 
No tenim paraules del comentari llençat amb malicia, un cop acordat no celebrar el judici: “ nois, mireu-ho des d’aquest punt de vista, avui hem guanyat quatre euros”.
 
No era necessari arribar a aquest extrem, no calia escenificar res, cap treballador es mereix patir aquests moments, en el context actual i amb els seus propis representants.
 
Increïblement el comitè intercentres de l’ACA es va presentar assessorat per un advocat d’un dels sindicats amb representació al comitè per un tema en relació amb l’assessorament encarregat al bufet d’advocats Col·lectiu Ronda.
 
* Unión General de Trabajadores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada