dimarts, 24 de maig del 2011

L’accés a l’ocupació pública i les retribucions s’han de fer públics.

Fa anys va sorgir la figura anomenat personal fora de conveni (FC), amb un perfil de treballador que reuneix una especial responsabilitat, autonomia, comandament i qualificació específica.

A l’Agència Catalana de l’Aigua aquest col·lectiu el conforma els comandaments de l’empresa. En la relació de llocs de treball de l’Agència Catalana de l’Aigua hi ha les següents categories fora de conveni: Director de Divisió, Director d’Àrea, Cap de Departament i Cap d’Unitat Singular. També hi ha el complement de Director de Divisió.

Aquest tractament especial, evita les condicions generals laborals de la plantilla. Es distingeix de la resta de la plantilla per la exclusió parcial o total de l’àmbit del conveni col·lectiu, de manera que les seves condicions laborals estan fixades entre els representants de l’empresa i aquests comandaments, revisant les seves condicions quan ho creuen oportú.

Alguns dels problemes que planteja aquesta situació als treballadors fora de conveni són els següents: indeterminació dispositiva reguladora de la relació laboral, indefinició de la jornada i la manca d’un mòdul de còmput, absència d’horari laboral, desclassificació professional, manca d’estructura salarial, manca de fórmula retributiva, falta de representació laboral i sindical i desprotecció jurídica.

Aquest col·lectiu manté una clara posició de debilitat a diferència del personal d’alta direcció que disposa d’una regulació específica amb mecanismes de protecció.

En el 3er Conveni Col·lectiu en l’article primer, Àmbit personal, es va incorporar un paràgraf per protegir en cas de remoció als treballadors fora de conveni, facilitant el seu ingrés a l’àmbit del conveni.

En diferents ocasions, negociacions i reunions, hem demanat als representants de l’empresa la incorporació de tots els llocs de treball al conveni col·lectiu. D’aquesta manera s’obriria l’accés  a aquests llocs de treball a tots els professionals i s’aconseguiria una transparència retributiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada