dimecres, 9 de maig del 2012

L'Estat assumeix la funció sancionadora a les conques intercomunitàries

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar un decret llei en matèria mediambiental segons el qual l'Estat assumeix tota la gestió de policia a les confederacions hidrogràfiques, d'acord amb el principi d'unitat de conques establert el 2011 pel Tribunal Constitucional. D'aquesta manera, es pretén evitar duplicitats i contradiccions en les sancions pel mal ús de l'aigua.

El govern anterior va aprovar un decret llei que permetia a les comunitats autònomes assumir competències de gestió hidràulica a les conques que pertanyien a diferents comunitats, segons el qual podien assumir funcions sancionadores en els seus territoris.

El govern espanyol considera que l'aigua és un recurs escàs i de domini públic. En aquest sentit, creu que ha de ser l'Estat qui gestioni les conques dels rius i no les comunitats autonomies, en matèria sancionadora. Per aquest motiu, el decret llei derogarà la llei anterior.

L'aplicació del decret llei servirà per executar una gestió més eficient i simplificar procediments.

La vicepresidenta va justificar la mesura per la necessitat d'una política coherent al llarg de tota la conca, per criteris jurídics i per no multiplicar els costos.

A Catalunya les conques intercomunitàries estan integrades per la part catalana de les conques dels rius Ebre i Xúquer. La Garona forma part d’una conca internacional. Ocupen una superfície d’uns 14.000 km², és a dir el 48% del territori català, i inclouen 312 municipis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada