dimarts, 25 de març del 2014

A l'ACA cap risc !

Un dels factors de negociació proposats per la secció sindical de la Confederació Sindical Catalana (CSC) de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), és la seguretat i salut. Tot i amb les dificultats, econòmiques, polítiques, socials i amb l’escàs marge de maniobra en la negociació col·lectiva, s’ha de garantir la salut en el treball. És un dret del personal treballador en matèria de seguretat i salut en el treball i com expressa la política de prevenció de riscos laborals de l’ACA, el personal és el principal valor de l’organització.
 
Com qualsevol altra forma de treball, el que es realitza en una oficina i amb equips informàtics presenta riscos fisiològics i psicològics que requereixen solució. En moltes ocasions, es pensa que aquest treball no implica riscos per la seguretat i la salut de les persones. Aquesta afirmació no és certa, ja que l’ús de diferents elements de treball que no compleixen una sèrie de recomanacions, la utilització incorrecte d’aquests elements que intervenen en el desenvolupament de les tasques, les possibles deficiències en l’estructura de l'organització, així com la exposició a determinades condicions ambientals, poden donar lloc a patologies.
 
La principal característica en els llocs de treball en les oficines de l’ACA, com en la gran majoria, és l'existència d’ordinadors amb la consegüent presència de pantalles de visualització, teclats i ratolins. Aquests, elements d’interacció amb l’ordinador, amb freqüència d’ús continuada, permeten visualitzar i introduir les dades necessàries per realitzar les tasques en el processos administratius específics de les activitats.
 
Segons les recomanacions en matèria de seguretat i salut, el teclat ha de ser mate, amb símbols visibles i inclinable, evitant dolors i molèsties propis d’una inclinació incorrecte del canell i el braç. Passar molt temps escrivint en teclat pot causar la síndrome del túnel carpia (CTS). Si no es tracta, pot causar fins a danys permanents en els nervis i en els músculs.
 
En coherència amb la política de prevenció de riscos laborals de l’ACA, d’acord amb les recomanacions i la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, la CSC ha demanat la substitució de tots els teclats i aquells elements de treball amb deficiències i que no compleixen amb les recomanacions en matèria de seguretat i salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada