dijous, 28 de febrer del 2013

Acord de Govern de 26 de febrer de 2013


 
 
 
 
El Govern manté les mesures de l'any 2012 en matèria de retribució dels empleats públics.
 
 
 
 
 

dissabte, 23 de febrer del 2013

Demanda contra el comitè de l'ACA


En assemblea i posterior consulta el col·lectiu treballador va acordar fer una provisió de fons per l’assessorament laboral referent a la defensa en cas de qualsevol procés de reestructuració de la plantilla a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Encarregant-ho al col·lectiu Ronda, el mes de gener de 2012.
 
El mes de juny de 2012 un treballador acomiadat per causes econòmiques, tècniques organitzatives o productives, va demanar al comitè interecentres l’import aportat (60 €), ja que havia estat acomiadat i no necessitava assessorament legal o defensa en un expedient de regulació d’ocupació (ERO). Membres del comitè intercentres, li van comunicar que no li retornarien els diners aportats, ja que els advocats estaven  treballant i havien efectuat algun pagament. Més tard, en resposta a la petició per escrit, li van comunicar que no retornaven els diners. Però, amb anterioritat van retornar l’aportació a dos treballadors.
 
En diverses ocasions, en funció del moment, membres del comitè intercentres han parlat d’una caixa solidària, altres d’un fons solidari i en altres ocasions de solidaritat. Tot plegat un desgavell, difícil de creure, un gran nyap.
 
Davant la manca d’informació, argumentació i justificació de despeses, el treballador va presentar demanda succinta de judici verbal.
 
El dia 21 de febrer estaven citats en el jutjat de primera instància número 10 de Barcelona el demandant i el comitè intercentres de l’ACA, part demandada.
 
Per una banda, davant de la sala, esperaven, prop de 15 persones; el president del comitè intercentres, representants dels treballadors de Barcelona, delegats de les Demarcacions i un advocat d’UGT*.  Per l’altra banda, l`extreballador i un dels nou membres que conformen el comitè intercentres.
 
Segurament, la imatge percebuda no s’oblidarà i les sensacions perdurant molt de temps, en la memòria.
 
Abans d’entrar a la sala, l’advocat d’UGT, amb una factura proforma i explicant que en cas de perdre el judici s’haurien de pagar 600 €, va proposar al extreballador la diferència de l’import inicial i un pagament efectuat. Els diners en un sobre, en la mà. Tot molt ben escenificat, preparat. Fins al moment, es desconeixia cap pagament efectuat i no s’havia rebut cap tipus d’informació.
 
Amb sentit comú, el demandant va acceptar la quantitat diferencial argumentada per l’advocat.
 
No tenim paraules del comentari llençat amb malicia, un cop acordat no celebrar el judici: “ nois, mireu-ho des d’aquest punt de vista, avui hem guanyat quatre euros”.
 
No era necessari arribar a aquest extrem, no calia escenificar res, cap treballador es mereix patir aquests moments, en el context actual i amb els seus propis representants.
 
Increïblement el comitè intercentres de l’ACA es va presentar assessorat per un advocat d’un dels sindicats amb representació al comitè per un tema en relació amb l’assessorament encarregat al bufet d’advocats Col·lectiu Ronda.
 
* Unión General de Trabajadores

Votacions a l'ACA

El passat dilluns dia 18 de febrer es van dur a terme les votacions per signar el pacte amb la direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua.
 
Retirar la demanda presentada per l’IPC de l’any 2010 a canvi de no aplicar un procediment d’acomiadament col·lectiu en un termini de quatre anys.
 
 
 

 
 
 
 


 

divendres, 22 de febrer del 2013

Els empleats públics amb incapacitat laboral per malaltia oncològica, hospitalització o intervenció quirúrgica percebran el 100% de la retribució

 

 
S'amplien, així, a cinc les excepcions per percebre la totalitat del sou des del primer dia de la baixa laboral, incloent-hi embaràs i violència de gènere.
 
La Secretaria d’Administració i Funció Pública ha reconegut ampliar fins a cinc les excepcions en què els empleats públics percebran el total de la retribució en cas d’incapacitat transitòria (IT). D’aquesta manera, els empleats públics amb incapacitat laboral per malaltia oncològica, hospitalització o intervenció quirúrgica percebran el 100% del sou des del primer dia.
 
Així ho ha anunciat la secretària d’Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, després de la segona reunió de la Mesa General de la Funció Pública que ha tingut lloc, entre representants de l’Administració de la Generalitat i de les organitzacions sindicals, a la seu del Departament de Governació i Relacions Institucionals.
 
Aquestes excepcions se sumen a les que ja s’estaven aplicant des del passat mes d’octubre, que són les baixes per IT que es produeixin durant l’embaràs, així com les baixes motivades per situacions de violència de gènere degudament acreditades, i durant les quals els empleats públics també perceben el 100% de la retribució des del primer dia.
 
Cal recordar que des del 15 d’octubre de 2012 s’apliquen les mesures imposades pel Govern de l’Estat i previstes en el Real Decreto Ley 20/2012, que modifica el règim retributiu durant la situació d’incapacitat temporal per als empleats públics inclosos en el règim general de la Seguretat Social.
 
Així, en cas d’incapacitat transitòria, els empleats públics percebem el 50% del sou del primer al tercer dia de baixa laboral; del quart al vintè dia, ambdós inclosos, percebem el 75% del sou, i a partir del dia 21 i durant tot el període d’incapacitat temporal, el 100% de la retribució.
 
Queda pendent de concretar com es fa l’aplicació d’aquests nous supòsits, i en concret la retroactivitat d’aquesta mesura, recordem que aquesta és una de les propostes de la part social.

dilluns, 18 de febrer del 2013

Marea blanca a Barcelona en defensa de la sanitat pública

Milers de persones, unes 50.000 segons els organitzadors, s'han manifestat aquest diumenge al migdia pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades en la sanitat pública.
 
La mobilització, convocada per la Plataforma Sindical Unitària de la Funció Pública i per la Plataforma pel Dret a la Salut, ha criticat les privatitzacions d'alguns serveis públics, les reduccions de plantilles i salaris i el copagament dels medicaments, a més de les restriccions als malalts crònics o els immigrants.
 
La manifestació ha sortit de la plaça Catalunya i passant per la Ronda Sant Pere i la Via Laietana ha baixat fins davant l'edifici de Correus, s’ha llegit el manifest unitari.
 
El manifest denuncia que el sistema públic de salut està "seriosament amenaçat" per les retallades pressupostàries i la possible privatització d'alguns centres. Per contra, treballadors sanitaris i usuaris reclamen un accés universal i gratuït, equitatiu i de qualitat, finançat amb impostos progressius, i que no retalli plantilles ni salaris.
 
També han demanat que no es fragmenti l'Institut Català de la Salut (ICS), ni es concertin serveis amb entitats amb afany de lucre, i que no es fomentin les assegurances privades de salut. A més, han demanat que es potenciï l'atenció primària i que es persegueixi la corrupció i la falta de transparència.


dimecres, 13 de febrer del 2013

l'ACA dispara el benefici i cancel·la 125 milions de deute

Expansión Cataluña
Barcelona
12/02/2013


Poder o incompetència a l'ACA?

En el comitè d’empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua tenen representació quatre sindicats. Cada sindicat amb el nombre de representants segons el resultat obtingut en les eleccions sindicals.
 
La Intersindical-CSC és un dels quatre sindicats, amb representants al comitè d’empresa de Barcelona i en el comitè Intercentres. Secció sindical constituïda d’acord amb la legislació i reconeguda per l’empresa.
 
La interposició del conflicte col·lectiu per l’IPC de l’any 2010, va ser acordat per unanimitat de tots els membres del comitè Intercentres. Els posteriors ajornaments de la vista del judici han estat presos sense la consulta i sense tenir en compte la nostra opinió. A més, sense haver consultat amb el col·lectiu treballador. Ho van donar per fet, amb comunicats de la Comissió d’Informació als Treballadors, a l’espera d’una proposta ferma i concreta i aportacions de totes les parts. Quines parts?
 
Es sorprenent la manipulació i la mala fe a l’hora de comunicar i prendre decisions. S’utilitza amb lleugeresa la part social. Nosaltres som una peça més de la part social, encara que les altres formacions sindicals i la responsable de la Divisió de Recursos Humans s’obliden de tenir-nos en compte en els moments decisoris i transcendents. En conseqüència, aquesta omissió, vulnera els nostres drets i els dels nostres representats. Poder o incompetència?
 
El passat dia 7 de gener el comitè Intercentres va presentar, amb número de registre 0138E/316/2013 a l’Agència Catalana de l’Aigua, el document Propostes de la part social per minimitzar els efectes de les retallades durant l’any 2013. Un document signat per representants dels sindicats CATAC, CCOO i UGT. Sense comptar amb nosaltres, amb la resta de la part social de l’ACA. Però, amb quina intenció?
 
En les diferents reunions mantingudes amb l’empresa ens han convocat però no hem pogut expressar cap reflexió per la manca d’informació prèvia. Per quin motiu?
 
Fins avui, no hem tingut coneixement formal, de la proposta final i les esmenes proposades per la part social. Ens hem assabentat en el moment de la difusió davant de l’assemblea del dia 14 de febrer i el referèndum del dia 18, tot preparat i embastat.
 
“No importa qui guanyi, CATAC, CCOO i UGT, sempre guanyem nosaltres.”
 
Lamentablement, la pèrdua resultant d’aquesta mala fe, denunciable, és l’afectació a les treballadores i treballadors, que s’han vist ignorats en un moment molt important en la seva vida laboral i personal. Un expedient de regulació d’ocupació és molt seriós i no es pot prendre a la lleugera. Manipular i ometre informació a favor i en contra “estas conmigo o eres mi enemigo” és imperdonable.
 
Indignació i disconformitat amb tot el que envolta el possible acord ERO-IPC i el Col·lectiu Ronda. En qualsevol empresa i a l’ACA, s’ha de permetre que les persones puguin exposar, qüestionar, preguntar i expressar les seves idees i opinions en les assemblees. Intolerable les represàlies, les desconsideracions i les respostes mal intencionades.
 
Cal la participació de tothom, arribar a un consens i debatre per prendre les decisions. D’aquesta manera, democràtica, podrem parlar de participació, transparència i unitat. Potser, aconseguiríem millors resultats i obtindríem un respir davant el context actual i el futur incert que tenim al davant.
 
Hi ha dues coses infinites: l'Univers i l'estupidesa humana. I de l'Univers no estic segur.
Albert Einstein

dimarts, 12 de febrer del 2013

27è Congrés de La Aibea. Discurs del Secretari General de la FSM, George Mavrikos


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11 de febrero de 2013, Cochin India
 
Estimados compañeros,
 
En nombre de la Federación Sindical Mundial y los 82 millones de trabajadores que ella representa en 120 países del mundo, les brindo saludos de camaradería y deseo a su congreso de la AIBEA grande éxito.
 
Sus debates y sus resoluciones aportarán significamente en el reforzamiento del movimiento sindical clasista en un periodo crucial para la clase obrera.
 
La dinámica y las huelgas muy exitosas organizadas por los afiliados de la FSM en la India son un parte muy importante de las luchas del movimiento sindical clasista por las reivindicaciones justas de los trabajadores. Estamos a su lado, en solidaridad y deseamos todo el éxito a la Huelga General en toda la India que ustedes están organizando los 20-21 de febrero de 2013.
 
El capitalismo global con la Unión Europea y los Estados Unidos en particular,The global capitalism with the European Union and the USA in particular, anda cada vez más profundamente en la crisis capitalista internacional, enfrentando a sus propias contradicciones. La competencia de vida y muerte de los grandes grupos monopolistas esta intensificando. La agresión imperialista está más intensa y más despiadada con el fin de controlar y explotar los recursos que producen riquezas (minería, petróleo). Al mismo tiempo, la política contra el pueblo y la política opresiva y represiva son cada vez más dolorosas para el pueblo. Luchas importantes están desarollándose en todo el mundo.

divendres, 8 de febrer del 2013

Insult a la intel·ligència i manipulació a l'ACA


Avui en la reunió mantinguda amb la direcció de la Divisió de Recursos Humans de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), els representants dels treballadors dels sindicats CATAC, UGT i CCOO, han perdut els papers i ja no tenen arguments.
 
El nostre representant, membre del comitè intercentres i del comitè d’empresa de Barcelona ha manifestat que davant del pacte que estan negociant amb la direcció de l’empresa “no fer un ERO a canvi de renunciar a la demanda presentada sobre l’IPC de l’any 2010” és incomprensible que es demanin millores pròpies de la negociació del conveni col·lectiu. Una negociació suspesa a instàncies dels tres sindicats abans esmentats, amb l’acceptació dels representants de l’empresa.
 
També, ha esmentat que treballadores i treballadors dels centres de Barcelona i de les demarcacions, han demanat que es traslladi al gerent que tothom no és igual i que hi ha varies opinions en l’empresa. Amb paraules del nostre representant “hi ha intel·ligència més enllà”.
 
En relació a les propostes, fins al moment desconegudes formalment, ha comentat que sembla “la carta a los Reyes Magos de Oriente”.  No es pot entendre que davant d’una proposta d’estabilitat laboral al llarg de quatre anys es vulgui vestir amb teletreball i llicències per tal que el personal accepti en el referèndum el pacte amb l’empresa.
 
La demanda es va presentar amb la conformitat de tots els sindicats i ha estat suspesa varies vegades sense consensuar i explicar les conseqüències amb efectes de terminis al col·lectiu treballador.
 
Les propostes dels tres sindicats d’acompanyament, no pal·lien les retallades que el col·lectiu treballador esta patint. Són fruit d’interessos particulars i sindicals. El personal no ha participat, opinat o proposat cap aspecte dels que fan veure davant dels representants de l’empresa, que són fruit d’una gran participació.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua fa molt temps que te el conveni col·lectiu denunciat, caducat, desfasat i aturat.
 
Després d’un tracte impropi pels qui representen a altres persones, amb males formes, mala educació, burles grotesques i la manca de lideratge de la persona responsable del Recursos Humans de l’ACA, el nostre representant s’ha aixecat de la reunió.
 
Fins avui, els representants legals dels treballadors, de la nostra secció sindical, no han tingut accés a tota la documentació com la resta de representants. No entenem que davant d’una negociació d’aquest calibre, transcendental i amb un valor astronòmic per l’ACA en moments financers tant delicats, no es faciliti a tots els sindicats la mateixa informació.
 
Per altra banda, és una desconsideració a tot el personal voler vendre quelcom davant d’uns diners que pertocava cobrar d’acord amb el tercer conveni col·lectiu, abans de l’entrada en vigor de les retallades salarials imposades. En qualsevol cas, ja que afecta a les butxaques de cadascú, a la seva vida laboral i personal, primer s’ha d’escoltar la opinió de tothom i respectar-la. Un insult a la intel·ligència.
 
Les formes, la manca d’educació i de transparència mostren un cop més el vertader tarannà d’aquells que s’amaguen darrere de llistes, recullen signatures per tapar els seus embolics, venen unitat sindical, samarretes i s’apunten a plataformes per sortir als diaris, oblidant-se de la seva principal obligació: representar a tot el personal i defendre els interessos de totes i tots,