dilluns, 18 de novembre del 2013

Retribuir la productivitat


El complement de productivitat es va crear l’any 1984 destinat a donar resposta a la l’especial rendiment, l’activitat extraordinària i interès o iniciativa amb el que el treballador desenvolupa la seva activitat. Avui, aquest complement pretén ser un important instrument d'incentiu, millora de la qualitat del servei, l’eficàcia i l’eficiència amb un bon sistema avaluatiu.
 
Les mesures de productivitat no són homologables entre diversos sectors, com poden ser, sanitat, educació o justícia; perquè no es poden establir en termes monetaris, sinó en valors que reflecteixin la quantitat i qualitat dels serveis prestats, la facilitat d'accés als mateixos, els terminis en els quals es presten aquests serveis, entre d’altres.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua aviat complirà 14 anys. Fins avui els responsables dels recursos humans no han volgut obrir el diàleg, el debat, l’establiment i  l’acord de criteris per retribuir, incentivar i motivar al col·lectiu treballador, millorar finalment l’organització. En la negociació del quart conveni col·lectiu tampoc volen tenir en compte aquest concepte, tot i que la normativa bàsica en parla i preveu l’avaluació de l’acompliment. Desprès d’un any d’encetar la negociació del nou conveni, amb dos pròrrogues, només preocupa resoldre alguns grans nyaps.
 
En el decret llei 3/2010 de 29 de maig, de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducció del dèficit públic, la disposició addicional sisena, d’adequació de conceptes retributius, disposa que finalitzada l’aplicació de les mesures adoptades per a la sostenibilitat de les finances públiques per al període 2010-2013, i en funció de la situació econòmica que se’n derivi, s’ha de procedir a l’adopció de les mesures que siguin adequades per tal de recuperar gradualment els conceptes retributius de competència de la Generalitat afectats per aquest decret llei.
 
L’Estatut bàsic de l’empleat públic estableix els principis generals aplicables i la Llei de l’estatut dels treballadors contempla la productivitat i la promoció econòmica en el seu articulat.
 
Estatut bàsic de l’empleat públic
 
“Un element fonamental de la nova regulació és, en tot cas, l’avaluació de l’acompliment dels empleats públics, que les administracions públiques han d’establir a través de procediments fundats en els principis d’igualtat, objectivitat i transparència. L’avaluació periòdica s’ha de tenir en compte als efectes de la promoció en la carrera, la provisió i el manteniment dels llocs de treball i per a la determinació d’una part de les retribucions complementàries, vinculades precisament a la productivitat o al rendiment.”
 
Article 40

Funcions i legitimació dels òrgans de representació

f) Col·laborar amb l’Administració corresponent per aconseguir l’establiment de totes les mesures que procurin el manteniment i l’increment de la productivitat.
 
Estatut dels Treballadors.
 
Article 5

Deures laborals

e) Contribuir a la millora de la productivitat.
 
El comitè d’empresa també té les competències següents:

c) Col·laborar amb la direcció de l’empresa per aconseguir l’establiment de totes les mesures que procurin el manteniment i l’increment de la productivitat, així com la sostenibilitat ambiental de l’empresa, si així està pactat als convenis col·lectius.
 
Article 25

Promoció econòmica

1) El treballador en funció de la feina que exerceixi, pot tenir dret a una promoció econòmica, en els termes que es fixin en el conveni col·lectiu o contracte individual.
 
El trabajo más productivo es el que sale de las manos de un hombre contento.
Víctor Pauchet 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada