dimecres, 22 de maig del 2013

Eliminació d'ultractivitat dels convenis, dubtes i respostes


QUÈ ÉS LA ULTRACTIVITAT?

És el període de pròrroga que s'estableix des que finalitza la vigència d'un conveni col·lectiu fins que se n'acorda un altre. Es mantenen les condicions establertes en el conveni expirat. La patronal denunciava que d'aquesta manera les condicions laborals no tenien en compte els alts i baixos de l'economia i les feia inassumibles per a l'empresa.
 
COM HO HA MODIFICAT LA REFORMA LABORAL?
La reforma laboral (Real Decreto Ley 3/2012) en matèria de vigència dels convenis col·lectius fixa un límit en la ultraactivitat dels convenis. S'ha fixat un límit en la pròrroga d'un any. Si en aquest temps no hi ha nou acord, perd vigència i decau. Arribat a aquest punt totes les condicions contemplades en el conveni col·lectiu que s'aplicaven desapareixen i s'apliquen les normes legals de caràcter mínim, com l'Estatut dels Treballadors.
 
QUÈ PASSARÀ AMB ELS SALARIS?
Com que desapareix el conveni col·lectiu en què es fixava el salari en funció de la categoria o grup professional, hom es pot acollir al conveni d'àmbit superior, amb un nou salari base. Normalment més baix del que veníem gaudint. Si no hi ha conveni superior, el salari base passarà a ser el salari mínim interprofessional, i els increments salarials dependran del que fixi el govern de torn.
 
COM CONDICIONA LES VACANCES?
En el cas que finalitzi el període d'ultraactivitat del conveni, les vacances hauran d'ajustar-se al conveni d'àmbit superior o, en el seu defecte, al redactat de l'Estatut dels Treballadors, on es fixa 30 dies. També es perdrien els complements que alguns convenis contemplen per traslladar les vacances fora de l'estiu.
 
COM QUEDARAN ELS BENEFICIS SOCIALS?
Qualsevol millora que contempli el conveni col·lectiu que s'havia anat assolint, com els premis per jubilació, acords sobre jubilació anticipada o parcial, complements per malaltia comuna o accident, serà difícil trobar-lo en un conveni d'àmbit superior. Si directament s'aplica l'Estatut dels Treballadors es perdran les millores irremeiablement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada