dissabte, 26 de maig del 2012

INCASOL RETALLARA EL SEU PERSONAL UN 40%


L’Institut Català del Sòl (INCASOL), empresa pública que desenvolupa la promoció de sòl residencial com a part dels programes que impulsa el Govern de la Generalitat de Catalunya, presentarà un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per acomiadar a 203 dels seus 496 empleats. Segons han publicat alguns mitjans de comunicació. Això suposarà el 40% de la plantilla, 79 dels quals són comandaments i 124 personal laboral.

S’ha justificat aquesta retallada de personal per la necessitat de redimensionar l’empresa per garantir la seva viabilitat i adaptar-se a la nova realitat de la construcció i el mercat immobiliari.

La Generalitat, fins ara, només havia presentat un ERO a GISA i a l’Agència Catalana de Cooperació. Empreses públiques amb més personal, com l’Agència Catalana de l’Aigua podrien veure’s afectades properament per un ERO. L'empresa pública encarregada dels recursos hídrics de Catalunya té prorrogat l'informe final amb DELOITE, de reestructuració i viabilitat fins a finals de desembre.

LA QUE ESTÀ CAIENT

dijous, 24 de maig del 2012

Salut i sort a l'ACA


Els sindicats CCOO, UGT, SIC-GS, FSES, USO, Intersindical-CLM, van dur a terme una recollida de signatures entre els empleats públics de la Junta de Comunitats contra les retallades en els complements retributius a la prestació d'Incapacitat Temporal impostos pel Govern de Castilla - La Mancha.

Segons van informar en nota de premsa, consideren que aquesta mesura duta a terme pel Govern regional és una agressió directa cap els empleats públics i no es pot consentir que es penalitzi per estar malalts, ni que es faci negoci amb l’estat de salut.

La indignació va créixer ràpidament entre els treballadors, especialment després del cobrament de la nòmina del mes d'abril, per ser aquesta la primera nòmina en la qual s'han notat els efectes d'aquesta mesura, i en la qual molts treballadors que han generat baixa per malaltia comuna, han vist minvats els seus salaris entre 300 i 500 euros segons van denunciar.

Les centrals sindicals que encapçalant aquesta iniciativa van assegurar estar intentant negociar amb l’Administració la retirada d'aquesta mesura, que la qualifiquen com la més agressiva de les quals mai se’ls han imposat.

A l’Agència Catalana de l’Aigua no s’han presentat propostes a l’empresa per seguir cobrant el 100% del salari en els tres primers mesos en cas d’incapacitat laboral. Tampoc s’ha recollit signatures com en altres casos: horari, gratificacions i expedients contradictoris. No s’ha sortit al carrer per reivindicar. Els representants dels treballadors amb més de 15.000 hores l’any de representació, tampoc han fet cap acte reivindicatiu.

S’ha sortir al carrer per defensar els serveis públics i la gestió de l’aigua, s’ha escridassat al conseller i al consell d’administració pel cobrament de dietes. S’han publicat als diaris les mancances de canvis d’oli dels vehicles, de paper i bolígrafs. S’han posat com a exemple a altres empreses públiques que potser no tenen cap cromo que canviar amb les seves corresponents direccions.

Per acompanyar a les retallades salarials ara s’ha d’afegir la suspensió del pagament per incapacitat laboral dels primers tres mesos. Això vol dir que les treballadores i els treballadors de l’ACA, no poden agafar cap malaltia que suposi una incapacitat laboral temporal i que els malats crònics no pateixin cap ensurt si volen cobrar la totalitat del salari durant aquest període. Treballadores i treballadors amb grups professionals baixos, estan patint aquesta decisió que conjuntament amb les retallades fan difícil cobrir les seves necessitats.

No entenem el benefici que pot aportar aquesta mesura de pressió o de negociació, ja que ningú pot decidir quan, per desgràcia, ha de patir una malaltia, accident o intervenció que l’allunyi de la seva tasca laboral. Els sindicats majoritaris no tenen cap interès en negociar res, tal com van fer fa dos anys. La negociació amb l’empresa esta suspesa i la reforma laboral ho ha acabat de complicar encara més.

Mentre a Madrid demanen diàleg social, aquí a Barcelona altres des de la provocació i la perspectiva més dura i pura sindical per aconseguir els seus objectius, perjudiquen avui a uns i poden perjudicar demà a altres amb les seves decisions.

Salut i sort!

dimecres, 23 de maig del 2012

UGT i CCOO van rebre el 2009 més de 51 milions d'euros en subvencions de les administracions catalanes

El 4 de maig de 2012, la Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic l’informe Subvencions rebudes per les organitzacions sindicals de Catalunya – Exercici 2009, un estudi que ve a posar una mica de llum en un dels terrenys més pantanosos del món polític i sindical. Un document que permet omplir de dades el que moltes persones i organitzacions, com L’Eina-l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, fa temps que denuncien, el tracte de favor que reben els grans sindicats espanyols a Catalunya per part dels poders polítics i la relació de dependència i servilisme que aquests estableixen amb les administracions públiques.

I les xifres són escandaloses, ja que el 2009, ja en plena època de crisi, les administracions catalanes van atorgar subvencions per valor de 26.039.195,09 euros a UGT i 25.542.014,14 euros més a CCOO, mentre que la resta de sindicats es van repartir 1.075.434,61 euros. Els grans sindicats espanyols, per tant, van acaparar més 51 milions d'euros en total, gairebé el 97% del total de subvencions sindicals.

A més, la Sindicatura va detectar nombroses irregularitats en les atorgacions, criticant que en ocasions es feien només pel tamany del sindicat –encara que això no constés a les bases de la convocatòria– i, en molts casos, a dit, sense concurs públic i sense fer-les públiques posteriorment, el que, segons l'organisme fiscalitzador, pot atemptar contra el dret a la igualtat i el dret a la llibertat sindical. Una fórmula per primar les organitzacions dòcils amb el poder i plenes de servituds i per facilitar el manteniment de l'actual correlació de forces sindicals, dificultant l'ascens d'un sindicalisme combatiu, alternatiu i català.

Podeu llegir el document que ha elaborat l’espai jove de la Intersindical-CSC en base a l'informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, en el següent enllaç:

divendres, 18 de maig del 2012

Després de les retallades què?

Amb el nou pla de reequilibri, fins el 2014, es calcula un estalvi de 420 milions l’any.

El Govern allargarà la rebaixa salarial al personal de la funció pública dos anys més, fins al 2014, segons consta al document de reequilibri financer aprovat pel govern espanyol.

En l'apartat de mesures correctores, es preveu un estalvi de 420 milions anuals fins al 2014, consolidant així la retallada que, en un principi, s'havia anunciat per a aquest any. Això inclou la retallada de la paga addicional i la rebaixa o supressió d'altres complements salarials, així com la reducció de vacants o de dies de lliure distribució en el col·lectiu de treballadors públics.

El Govern havia confirmat dimarts la retallada del 5% als sous dels funcionaris durant aquest any, i ha concretat avui que es faria en dues vegades; un 2,5% de retallada a la paga de juny i un altre 2,5% a la paga del mes de desembre.

dijous, 17 de maig del 2012

Humor gràfic

Nova retallada del 2% als empleats públics

Nova reducció salarial

Es confirma una nova retallada del 2% salarial del sou dels empleats públics per al mes de desembre que, sumada a la del 3% del juny, s’enlaira al 5% per al 2012. Aquesta reducció de sou s’aplicarà també als empleats de l’Estat a Catalunya amb complements autonòmics en l’àmbit de la justícia i les universitats.

Les retallades que afecten als empleats públics, està previst que durin, almenys fins al 2014. Seguiran amb rebaixes salarials si l'economia no remunta i Madrid no pagui els seus deutes.

dimecres, 9 de maig del 2012

L'Estat assumeix la funció sancionadora a les conques intercomunitàries

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar un decret llei en matèria mediambiental segons el qual l'Estat assumeix tota la gestió de policia a les confederacions hidrogràfiques, d'acord amb el principi d'unitat de conques establert el 2011 pel Tribunal Constitucional. D'aquesta manera, es pretén evitar duplicitats i contradiccions en les sancions pel mal ús de l'aigua.

El govern anterior va aprovar un decret llei que permetia a les comunitats autònomes assumir competències de gestió hidràulica a les conques que pertanyien a diferents comunitats, segons el qual podien assumir funcions sancionadores en els seus territoris.

El govern espanyol considera que l'aigua és un recurs escàs i de domini públic. En aquest sentit, creu que ha de ser l'Estat qui gestioni les conques dels rius i no les comunitats autonomies, en matèria sancionadora. Per aquest motiu, el decret llei derogarà la llei anterior.

L'aplicació del decret llei servirà per executar una gestió més eficient i simplificar procediments.

La vicepresidenta va justificar la mesura per la necessitat d'una política coherent al llarg de tota la conca, per criteris jurídics i per no multiplicar els costos.

A Catalunya les conques intercomunitàries estan integrades per la part catalana de les conques dels rius Ebre i Xúquer. La Garona forma part d’una conca internacional. Ocupen una superfície d’uns 14.000 km², és a dir el 48% del territori català, i inclouen 312 municipis.

divendres, 4 de maig del 2012

A l'ACA no et posis malalt!


El comitè d’empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua, per majoria, acorda no acceptar cap de les dues propostes dels representants de l’empresa per seguir cobrant el 100% del salari en els tres primers mesos en cas d’incapacitat laboral. Tampoc ha presentat cap proposta alternativa per arribar a un acord.

Per acompanyar a les retallades salarials ara hem d’afegir la suspensió del pagament per incapacitat laboral dels primers tres mesos. Això vol dir que les treballadores i els treballadors de l’ACA, no poden agafar cap malaltia que suposi una incapacitat laboral temporal i que els malats crònics no pateixin cap ensurt si volen cobrar la totalitat del salari durant aquest període.

No entenem el benefici que pot aportar aquesta mesura de pressió o de negociació, ja que ningú pot decidir quan, per desgràcia, ha de patir una malaltia, accident o intervenció que l’allunyi de la seva tasca laboral.


dimarts, 1 de maig del 2012

Els sindicats majoritaris a les palpentes

Article publicat a directe!cat

No pot ser que el proper 1 de maig els sindicats majoritaris a Catalunya es manifestin sense cap referència a l’espoli fiscal.

El dèficit fiscal reiterat és dèficit social, no reconèixer que els drets laborals a Catalunya s’esmicolen a causa de l’espoli fiscal és amagar el cap sota l’ala. Els sindicats majoritaris saben que Espanya és crisi, i que mentre Catalunya pertanyi a un estat ineficaç i regressiu, governat per un executiu que s’aprofita de la crisi per prendre drets laborals i socials, poc contribuiran en la lluita pel treball, la dignitat i els drets laborals i socials que pregonen.

Sota el lema “s’ho volen carregat tot” CCOO i UGT preparen el primer de maig, els primers sota el lema treball drets i dignitat, els segons drets laborals i socials, però en cap cas es fan ressò del greuge fiscal que pateix Catalunya. Només la intersindical, el sindicat català, reclama la sobirania nacional i econòmica, en el seu web “Reclamem la plena sobirania nacional i econòmica. El deute que l’Estat es nega a pagar a la Generalitat posa de manifest la incapacitat per decidir en matèria econòmica que perpetua la dependència d’un Estat que no compleix....Exigim sobirania econòmica que és la capacitat de decidir democràticament l’ordenació que necessitem per garantir un model econòmic sòlid basat en l’economia productiva. Alhora la sobirania econòmica ha d’anar acompanyada d’un Marc de Relacions Laborals dels Països Catalans que garanteixi els drets laborals, unes condicions de treball dignes i dignifiqui els nostres salaris i pensions.”

La Generalitat té uns pressupostos de 30.000 M d’euros de ingressos propis, l’espoli fiscal suposa més de la meitat del pressupost, 16.409 M d’euros, que genera Catalunya i que és volatilitzen any rere any des de fa molts anys. 15 dies sense espoli i no caldria fer cap retallada en sanitat, 4 dies sense espoli i no caldria cap retallada en educació, dos anys lliures d’espoli i Catalunya liquidaria el deute extern. Vist això, és incomprensible que els sindicats majoritaris no diguin prou a l’espoli.

Declaració sobre la suspensió dels actes del 1r de maig de 2012 a Barcelona


Com és sabut hores d’ara el Secretariat nacional de la Intersindical-CSC ha decidit aquest 30 d'abril suspendre la manifestació de l’1 de maig a Barcelona, que havíem convocat de forma conjunta amb la COS en una iniciativa a la qual també havíem ofert d’entrada a afegir-s’hi la IAC, en la perspectiva d’anar consolidant un tercer pol sindical nacional i de classe que sigui capaç de donar resposta a les agressions i els desafiaments que se’ns presenten com a treballadors i treballadores dels Països Catalans.

En el marc esmentat de crear un pol nacional i de classe el Secretariat nacional decideix, el desembre de 2011, establir contactes amb la IAC i la COS de cara a organitzar el 1r de maig de 2012.

Al mes de febrer es realitza una reunió amb un representant de direcció de la IAC on s'exposa la proposta de fer un 1r de maig entre els 3 sindicats esmentats. La resposta de la IAC és negativa.

Al mes de març es realitza una reunió amb dues persones membres de la direcció nacional de la COS on s'exposa la proposta de fer un 1r de maig entre la Intersindical-CSC i la COS, ja que la IAC havia desestimat la proposta. La resposta de la COS és de predisposició.

El mes d'abril es realitza una altra reunió entre el Secretariat nacional de la Intersindical-CSC i membres de direcció del Barcelonès de la COS, on s’acorda fer el 1r de maig de manera conjunta. En aquesta reunió es consensua un acord de les activitats a dur a terme de manera conjunta (manifest, logística, seguretat i permís). En aquesta reunió la COS afirma que farà esforços per incorporar la IAC i, parlant en nom d'aquesta organització, afirmen que tot i no participar a la manifestació, podrien signar el manifest conjunt.

Un cop fet l'acord, que es transmet en forma d'acta als responsables de la COS designats per a la interlocució, la Intersindical-CSC comença a realitzar les tasques que li corresponen sorgides de l'acord entre ambdues organitzacions de cara a preparar el 1r de maig conjunt (permís al Departament d'Interior, pancarta, cartell...)