dimecres, 29 de febrer del 2012

10 estratègies de manipulació mediàtica

El lingüista Noam Chomsky va elaborar la llista de les 10 Estratègies de Manipulació a través dels mitjans:

1 L'estratègia de la distracció2 Crear problemes i després oferir solucions.
3 L'estratègia de la gradualitat.
4 L'estratègia de diferir.
5 Dirigir-se al públic com a criatures de poca edat
6 Utilitzar l'aspecte emocional molt més que la reflexió.
7 Mantenir el públic en la ignorància i la mediocritat.
8 Estimular el públic a ser complaent amb la mediocritat.
9 Reforçar l'autoculpabilitat.
10 Conèixer els individus millor del que ells mateixos es coneixen.

dimarts, 28 de febrer del 2012

Llei de Pressupostos per al 2012

El passat dilluns dia 27 de febrer, va sortir publicada al DOGC la Llei de Pressupostos per al 2012. La Llei és vigent des de l'endemà de la seva publicació.

dijous, 23 de febrer del 2012

Es desconeix la magnitud de la retallada a l’ACA

Segons ha publicat avui el diari El Pais,  el director de l’ACA nega haver donat la xifra d’un centenar de persones afectades per l’ ERO.

Avui, durant un acte en la Diputació de Barcelona, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) senyor Leonard Carcolé no ha descartat la presentació d'un expedient de regulació d’ocupació (ERO).

Aquesta és una de les possibilitats que valora, però ha negat rotundament que hagi facilitat cap xifra als sindicats ni a ningú sobre el percentatge de la plantilla que es veuria afectada per aquesta reestructuració de personal.

També, ha dit que no vol especular amb xifres, seria una frivolitat. Ha preferit esperar al resultat d'un estudi sobre càrregues de treball i productivitat que l’ ACA ha encarregat per conèixer la magnitud de la retallada en l'agència.

diumenge, 19 de febrer del 2012

No a la reforma laboral!

Milers de persones han recorregut el cèntric passeig de Gràcia de Barcelona per protestar contra la reforma laboral que vol aprovar el govern espanyol.

Representants dels quatre sindicats amb presència a l’Agència Catalana de l’Aigua i treballadores i treballadors han participat en la manifestació a Barcelona per expressar el seu rebuig a la reforma laboral.

Lluny d’assolir els objectius de rellançament de l’activitat econòmica, aquesta reforma laboral debilita encara més els drets laborals i no generarà ocupació, comportarà un abaratiment dels acomiadaments i rebaixes salarials.

dimecres, 15 de febrer del 2012

Protesta amb tambors i botzines contra les retallades davant del Parlament

Publiquen Agències

Sindicats de diversos sectors de la funció pública s'han manifestat contra els pressupostos de la Generalitat de 2012 el dia que s'aprovaven.

Un miler de treballadors públics han respost a la convocatòria de concentració dels sindicats de la funció pública i s'han manifestat al davant de les portes del Parlament de Catalunya per protestar en contra dels pressupostos que ha aprovat la cambra catalana aquest dimecres al migdia.

Els treballadors públics concentrats, portaven pancartes en contra de les retallades i a favor dels serveis públics, així com banderes catalanes i dels sindicats convocants.

La protesta ha estat tan sorollosa, amb xiulets, botzines i tambors, que l'enrenou ha arribat en ocasions a l'interior del recinte del Parlament, ja que els convocats disposaven d'instruments que han estat sonant força estona.

“Ràbia” i “decepció” són alguns dels sentiments que manifestaven aquesta tarda els representants sindicals de la funció pública, després els pressupostos per al 2012 hagin passat el filtre del Parlament amb l'acord entre CiU i PP. Asseguren, però, que mantindran les protestes i mobilitzacions perquè les retallades afecten els ciutadans “com a treballadors i com a usuaris” dels serveis públics.Els concentrats han corejat consignes com "Avui la democràcia és al carrer i no al Parlament", "El poble, unit, mai serà oprimit" i "Mans enlaire, això és un atracament".

Malgrat que la protesta havia estat convocada per a les 17.30 hores de la tarda, des de primera hora del matí ja hi ha hagut diversos grups de persones que s'han anat acostant a les portes del Parlament per mostrar el seu rebuig a les retallades.

Reducció de la plantilla de l'ACA

El passat dimarts dia 14 de febrer, es va dur a terme una reunió entre la direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la plataforma Aiguaesvida. Els temes a tractar eren els impactes ambientals, socials i laborals que comporta la dissolució d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) i el dèficit de l’ACA.

Segons el comunicat núm. 8/2012, del comitè intercentres, el director els va comunicar que l’assessorament i suport legal específic per la reestructuració i redimensionament de la plantilla que du a terme l’empresa DELOITE abogados, SL, s’està endarrerint, però que finalment comportarà una reducció de la plantilla entre un 12% i un 18% aproximadament.

dilluns, 13 de febrer del 2012

Demanen serietat en el comitè d'empresa de l'ACA

La Vídeo Conferència és una eina visual de col·laboració i permet l’intercanvi d'idees amb persones ubicades a qualsevol lloc, com si fossin en la mateixa sala de reunió.

En un entorn de feina geogràficament dispers, la videoconferència estalvia desplaçaments, temps i costos laborals. Aquets eina aprofita la xarxa interna per establir les vídeo conferències dins de l’àmbit de l'empresa.

A l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi ha Comitè d’empresa de Barcelona, Comitè d’empresa de Tarragona, delegats de personal a Girona, Lleida i Tortosa, Comitè Intercentres i delegats sindicals (LOLS). En total hi ha 32 representants repartits pel territori que en moltes ocasions han de fer grans desplaçaments per assistir a reunions de tràmit i periòdiques.

En relació amb la situació financera de l’ACA, el Comitè Intercentres va fer arribar a la direcció, mitjançant un escrit amb data 31 de març de 2011, amb registre d’entrada núm. 7.226, una sèrie de mesures d’ingressos i de reducció de despeses. Aquestes mesures van ser elaborades amb aportacions de la plantilla (16%).

Entre les mesures de reducció de despeses proposades cal remarcar les següents:
-       Optimització del parc mòbil (vehicles, assegurances, aparcament, sortides.
-       Revisió de les funcionalitats informàtiques.
-       Promoure el teletreball i la vídeo conferència.

Dilluns dia 14 de novembre de 2011, mitjançant correu electrònic al president del Comitè Intercentres, vam incidir en la necessitat de realitzar les reunions per videoconferència enlloc de fer grans desplaçaments per tot el nostre territori. Amb les despeses que això comporta, dietes, vehicles, combustible i autopistes, en el context actual i en el moment en que l’empresa ha retallat en aquestes despeses i a petició nostre, aportaríem un gra de sorra més a l’austeritat necessària. Per això, ens sembla coherent i de sentit comú que duem a terme aquestes reunions pels mitjans virtuals.

La reunió del comitè intercentres, convocada dilluns dia 21 de novembre de 2011 a Tarragona, es va compaginar l’eina visual amb els membres desplaçats d’altres províncies. El nostre representant va participar en la reunió des de Barcelona evitant el desplaçament i les despeses derivades (article 52.8 del 3er conveni col·lectiu). Però, algú va acordar no repetir més les reunions per vídeo conferència, tal com s’expressa en l’acta aixecada de la sessió 7/2011.

divendres, 10 de febrer del 2012

Reforma laboral

Exposem algunes mesures de la reforma laboral que ha aprovat el govern espanyol.

Ampliació de les causes de l'acomiadament objectiu. L'acomiadament objectiu, que permet a les empreses despatxar a empleats per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció, manté la mateixa indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats.

S'obre a més la possibilitat que els organismes i entitats del sector públic invoquin causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció per redimensionar plantilles, amb el que es pretén alleugerir les estructures administratives que van créixer desmesuradament durant la fase de creixement econòmic i que no tenen previsió de tornar a ser sostenibles financerament.

No caldrà autorització prèvia de l'administració pels expedients de regulació d’ocupació (ERO). El Govern suprimeix l'exigència d'autorització administrativa prèvia per a les regulacions d'ocupació, alguna cosa que només existeix a Espanya i Grècia.

Acaben els encadenaments de contractes temporals indefinidament. El Govern vol acabar en aquesta reforma laboral amb la dualitat pel que s'acaben els encadenaments de contractes temporals que superin els 24 mesos a partir del 31 de desembre de 2012.

La pròrroga màxima dels convenis col·lectius vençuts serà de dos anys. La reforma laboral posa fi a la ultraactividad indefinida dels convenis, és a dir de la seva pròrroga automàtica quan venç, i estableix que les parts hauran de negociar un nou conveni en el termini màxim de dos anys, data en la qual deixarà d'estar vigent.

La reforma laboral contempla que si no s'aconseguís un acord entre els agents socials l'empresa aniria a la solució extrajudicial de conflictes i, si escau, a l'arbitratge, mantenint el principi de voluntarietat. De no aconseguir l'acord, una de les parts podrà acudir a la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius o els seus equivalents autonòmics, que nomenés un àrbitre i resoldrà en 25 dies com a màxim.

Les empreses amb dificultats podran deixar d’aplicar el conveni. Es facilita a les empreses en dificultats que puguin deixar d’aplicar les condicions del conveni, és a dir no complir amb els pactes per les parts.

Els directius d'empreses del sector públic que cessin en el seu càrrec només tindran dret a una indemnització de 7 dies per any treballat amb un límit màxim de 6 mensualitats. Així mateix, aquells directius que tinguin una relació prèvia amb l'Administració, com és el cas dels funcionaris, no tindran dret a indemnització ja que poden tornar a la seva activitat habitual prèvia.

Les mesures contra l'absentisme laboral, per considerar-ho causa d'acomiadament, elimina la vinculació de l'absentisme individual del treballador amb el qual tingui la plantilla. També s'estableix més col·laboració amb les Mútues de Treball per avaluar la incapacitat temporal dels treballadors.

Dret a 20 hores de formació anuals per a tots els treballadors. El Govern crea un compte de formació per a cada treballador que inclourà el dret a 20 hores de formació anuals pagades per la seva empresa. Els treballadors amb més d'un any d'antiguitat tindran un permís retribuït de 20 hores de formació a l'any pagades per la seva empresa i vinculat al lloc de treball. Es permetrà a més que els centres de formació acreditats executin directament els plans de formació.

Les empreses, obligades a fer un pla de recol·locació si acomiaden a més de 100 treballadors. La reforma laboral incorpora l'obligació per a les empreses que acomiadin a més de 100 treballadors d'articular un pla de recol·locació externa dissenyat per a un període de, almenys, sis mesos.

dimecres, 8 de febrer del 2012

Decepció i empipament després d’onze anys de la creació de l’ACA

La decepció i l’empipament després d’onze anys de la creació de l’Agència Catalana del ‘Aigua (ACA), segueix existint, passejant-se pels passadissos i totes les plantes. En aquell temps semblava que la empresa pública encarregada de la política del Govern en matèria d'aigües, avançaria i seria capaç de gestionar els recursos humans d’acord amb les exigències del context, respectant els acords i prendre en consideració les demandes del seu personal.

Avui, després de tres convenis col·lectius, tres eleccions sindicals, quatre equips directius i quatre responsables del departament i divisió de recursos humans, la promoció tant sols es una paraula que en certs moments queda bé. Ni els responsables de l’empesa ni els representants dels treballadors han considerat necessari, fins ara, establir una vertadera promoció i prendre's de debò aquest dret dels treballadors, tal com diu l’Estatut dels Treballadors.

Quan parlem de promoció no pensem exclusivament en assolir grups professionals superiors, escalar en la relació de llocs de treball fins obtenir la màxima categoria professional. La formació determina la pertinença a un grup professional o altre, però l’experiència, el desenvolupament professional i la tasca poden determinar la contraprestació econòmica de qualsevol persona de l’empresa.

Aquest tema ha estat present en totes les negociacions dels convenis, en diferents reunions dels representants dels treballadors i fins i tot en algun jutjat abans d’entrar a la vista.

Al llarg de tots aquets anys ens hem conformat amb la revisió salarial, la diferència del 2% de la llei de pressupostos i l’índex de preus de consum (IPC) català i espanyol. Amb aquest plantejament el poder adquisitiu s'ha anat difuminant entre els diferents convenis col·lectius acordats, factures  i hipoteques.

També, ha aparegut la desmotivació enrarint el clima laboral. La manca d’objectius i desenvolupament professional acompanyats d’una formació simple i rutinària ho ha empitjorat més.

El conveni també recull el dret dels treballadors a ser informats dels objectius i l’organització. Avui, no tenim objectius, pujades de salaris, IPC, formació i Fons d’Acció Social. Mai hem tingut una paga de productivitat o per objectius. Demà seguirem veient el nostre salari retallat i segurament ens veurem als diaris i a la televisió, per un deute brutal, que ningú es fa responsable. Lamentablement, demà ens aixecarem pel mati amb la mateixa categoria professional que fa anys i amb l’amenaça d’acomiadament. Amb formació universitària pagada amb el teu salari, amb més diòptries, decebuts i empipats.

Per acabar recordem la lamentable exposició de la part social present (tres sindicats) en la reunió amb la gerència de l’ACA, del dia 6 de maig de 2011, a les 9 hores, el següent (literal):

“La part social expressa que un determinat moment es va gratificar al personal de l’Àrea Tècnica perquè va tenir molta feina i ara que tenen menys es pregunten que s’hauria de fer.”

Moltes gràcies.

dijous, 2 de febrer del 2012

A l'ACA si nosaltres podem, tu també pots!


A l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també ens trobem en el segle XI, immersos en la societat del coneixement i de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC). Nosaltres avancem, evolucionem i volem adaptar-nos a les noves demandes laborals, socials i econòmiques. No volem quedar ancorats en el passat. No vivim de crèdit sindical, no disposem de grans edificis i despeses, no rebem subvencions multimilionàries.

Compromesos, realitzem un sindicalisme net, amb transparència, actuem amb seriositat i fem les coses amb rigor. Demanem tolerància, pluralitat, diàleg i debat.

Defensem la llibertat d’expressió i estem en contra de les imposicions, coaccions, manipulació i l’incompliment de lleis i disposicions. Aquest és el nostre tarannà i el nostre compromís.

Volem un model sindical d’acord amb els canvis de la societat i el context actual. Fa molt temps que es va promulgar el fuero del trabjo i institucionalitzar el sindicato vertical, com a sindicat únic i obligatori.

“La Ley de bases asegura la subordinación de la Organización, unidad y el espiritu necesarios para que la economia nacional sirva a la política nacional.”

Si nosaltres podem, tu també pots!