dimarts, 3 d’abril del 2012

L’ACA tanca la seva reestructuració amb la banca per 500 milions.

Segons publica Expansión.com, la Generalitat va aconseguir ahir tancar la major operació de reestructuració bancària d'una empresa pública fins avui. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l'entitat amb majors tensions financeres de l'àmbit públic, va pactar ahir un refinançament amb la banca que ascendeix a 500 milions d'euros, segons fonts coneixedores de l'operació.

Aquest acord aconsegueix a 15 bancs que mantenen crèdits amb l’ACA per 890 milions d'euros, com La Caixa, BBVA, Dexia Sabadell, Banesto, Barclays i CatalunyaCaixa, entre uns altres. Les operacions refinançades, per uns 500 milions d'euros, es reparteixen en tres crèdits sindicats i una desena de préstecs bilaterals amb aquestes entitats, i permeten augmentar la vida mitjana del seu deute de dos anys –que portava a l'entitat a un punt de no tornada– fins als quatre.

Aquesta operació permetrà a l'ens encarregat de regular el servei públic d'aigua a Catalunya guanyar flexibilitat en els propers anys i deixar de necessitar aportacions públiques de la Generalitat, alguna cosa que hauria estat necessari sense el refinançament. Per posar un exemple, els venciments de l’ACA en 2012 aconseguien els 310 milions d'euros, dels quals, amb l'acord, solament hauran de retornar-se 110 milions. En el cas de 2013, els venciments anaven a suposar 240 milions, i la reestructuració redueix aquesta quantitat fins als 160 milions.
Fonts internes sostenen que no hi ha cap aval de la Generalitat, i que l'acord aconseguit es basa en un pla de viabilitat que consisteix en una racionalització de l'activitat, una reducció de les inversions i un redisseny dels ingressos, com la pujada del cànon de l'aigua.

Els crèdits reestructurats són, d'altra banda, una mica més cars que abans. El cost total es col·loca entorn de l'Euríbor més 480 punts. Durant aquest primer exercici, s'ha limitat l'amortització de deute a entre el 5% i el 10% del principal.

El Departament d’Economia, que ha liderat l'operació, espera que serveixi per canalitzar la sostenibilitat financera de l’ACA i que el seu deute hagi disminuït en 300 milions d'euros en cinc anys, col·locant-se en 800 milions i amb terminis d'amortització més relaxats. Els crèdits que no han estat negociats per al seu refinançament pertanyen a entitats com el Banc Europeu d'Inversions (BEI), i entitats estrangeres com Gelava o Eurohypo, amb terminis més còmodes d'amortització i tipus baixos.

L’ACA, amb un deute d'1.240 milions, és la segona entitat del sector públic català més endeutada, just després de l'ICF. La Generalitat espera que aquesta operació pugui servir d'exemple per a altres entitats d'altres comunitats autònomes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada