dijous, 5 d’abril del 2012

Increment salarial per als funcionaris a Alemanya

Mentre Alemanya demana austeritat en la zona euro, el seu Govern no ho està sent. L'increment salarial del 6,3% per als funcionaris amb una antiguitat superior a dos anys probablement serà seguida per altres acords igual de generosos en el sector privat. Però, el risc és que les divisions en la zona euro vagin a pitjor.

Els contrastos entre Alemanya i la zona euro no podrien ser més crus. Alemanya ha concedit un bon acord a dos milions de treballadors públics després d'unes tirants negociacions i vagues. Es tracta de les majors vagues del sector públic des de començaments de la dècada de 1990. A Irlanda, Espanya, Itàlia i Grècia, on els salaris públics han estat retallats i congelats, les vagues i els disturbis han estat seriosos. La desocupació està per sobre del 20% a Grècia i Espanya, molt per sobre del 8,2% alemany.

Els treballadors alemanys creuen que és hora de reivindicar. En 2010, l'economia va créixer un 3,7% i en 2011, un 3%, però la despesa dels consumidors va créixer en un 0,65 i un 1,5%.

Però una major despesa en consum a Alemanya comporta una amenaça latent. La inflació està ara en el 2,1%. El president del Bundesbank, espera que pugi i els majors salaris contribuiran. Això podria significar que el BCE pugés els tipus. Un canvi de política que no asseurà bé en la zona euro i engrandirà les divisions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada