dilluns, 5 de març del 2012

Espanya el país més endarrerit en planificació hidrològica


Segona publica La Vanguardia, els expedients per incompliments de les normes ambientals europees (planificació de rius, sanejament d'aigües residuals i pol·lució a les ciutats, entre altres) assetgen al Govern. El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, va expressar ahir la seva "enorme preocupació" pel retard en l'elaboració dels plans de conca dels rius espanyols, que havia d'estar fets abans de finals de 2009. El retard ha motivat un expedient de la UE. "Espanya és el país més endarrerit en planificació hidrològica", va dir el ministre, per qui aquesta circumstància "podria comprometre les inversions europees promeses". Arias Cañete exposarà la situació als seus col·legues europeus la setmana propera i demanarà "comprensió" per evitar o minimitzar les possibles sancions.
A més, Espanya va ser condemnada pel Tribunal de Justícia de la UE el 14 d'abril del 2011 per la deficient depuració de les aigües en 38 aglomeracions de més de 15.000 habitants. El fet podria comportar una multa coercitiva de 20 a 50 milions d'euros a l'any des del 14 d'abril del 2011.

Així mateix, la UE portarà a Espanya al Tribunal de Justícia de la UE per l'insuficient tractament de les aigües residuals en 39 aglomeracions de més de 10.000 habitants. Que aboquen les seves aigües en zones sensibles.

Fins i tot hi ha una carta de requeriment d'informació (primer pas del procediment contra Espanya), amb data del 30 de novembre, per deficient depuració de les aigües en 921 aglomeracions de més de 2.000 habitants i fins a 15.000.

També hi ha expedients oberts contra Espanya per la pol·lució en les grans urbs (alguna cosa al que el ministre no s'ha referit encara), i existeix una condemna ferma per la construcció del canal Segarra-Garrigues en un àrea d'aus estepàries protegides a la província de Lleida.

El titular d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient va precisar que, una vegada s'acabi la planificació hidrogràfica i se solucioni la "mala" depuració de les aigües en més de 900 municipis, i es modifiqui la Llei d'Aigües, proposarà un "gran Pacte Nacional de l'Aigua que derivi en un Pla Hidrològic Nacional". Per això, aquesta iniciativa es demora per almenys, finals de 2013 o 2014. En aquest context considera "molt difícil" realitzar una planificació nacional sense conèixer els recursos disponibles i les necessitats en cada conca. Per això, ha reiterat que un Pla Hidrològic "seriós" ha de tenir els plans de conca fets, ja que una altra cosa seria una "arquitectura artificial".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada