divendres, 10 de febrer del 2012

Reforma laboral

Exposem algunes mesures de la reforma laboral que ha aprovat el govern espanyol.

Ampliació de les causes de l'acomiadament objectiu. L'acomiadament objectiu, que permet a les empreses despatxar a empleats per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció, manté la mateixa indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats.

S'obre a més la possibilitat que els organismes i entitats del sector públic invoquin causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció per redimensionar plantilles, amb el que es pretén alleugerir les estructures administratives que van créixer desmesuradament durant la fase de creixement econòmic i que no tenen previsió de tornar a ser sostenibles financerament.

No caldrà autorització prèvia de l'administració pels expedients de regulació d’ocupació (ERO). El Govern suprimeix l'exigència d'autorització administrativa prèvia per a les regulacions d'ocupació, alguna cosa que només existeix a Espanya i Grècia.

Acaben els encadenaments de contractes temporals indefinidament. El Govern vol acabar en aquesta reforma laboral amb la dualitat pel que s'acaben els encadenaments de contractes temporals que superin els 24 mesos a partir del 31 de desembre de 2012.

La pròrroga màxima dels convenis col·lectius vençuts serà de dos anys. La reforma laboral posa fi a la ultraactividad indefinida dels convenis, és a dir de la seva pròrroga automàtica quan venç, i estableix que les parts hauran de negociar un nou conveni en el termini màxim de dos anys, data en la qual deixarà d'estar vigent.

La reforma laboral contempla que si no s'aconseguís un acord entre els agents socials l'empresa aniria a la solució extrajudicial de conflictes i, si escau, a l'arbitratge, mantenint el principi de voluntarietat. De no aconseguir l'acord, una de les parts podrà acudir a la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius o els seus equivalents autonòmics, que nomenés un àrbitre i resoldrà en 25 dies com a màxim.

Les empreses amb dificultats podran deixar d’aplicar el conveni. Es facilita a les empreses en dificultats que puguin deixar d’aplicar les condicions del conveni, és a dir no complir amb els pactes per les parts.

Els directius d'empreses del sector públic que cessin en el seu càrrec només tindran dret a una indemnització de 7 dies per any treballat amb un límit màxim de 6 mensualitats. Així mateix, aquells directius que tinguin una relació prèvia amb l'Administració, com és el cas dels funcionaris, no tindran dret a indemnització ja que poden tornar a la seva activitat habitual prèvia.

Les mesures contra l'absentisme laboral, per considerar-ho causa d'acomiadament, elimina la vinculació de l'absentisme individual del treballador amb el qual tingui la plantilla. També s'estableix més col·laboració amb les Mútues de Treball per avaluar la incapacitat temporal dels treballadors.

Dret a 20 hores de formació anuals per a tots els treballadors. El Govern crea un compte de formació per a cada treballador que inclourà el dret a 20 hores de formació anuals pagades per la seva empresa. Els treballadors amb més d'un any d'antiguitat tindran un permís retribuït de 20 hores de formació a l'any pagades per la seva empresa i vinculat al lloc de treball. Es permetrà a més que els centres de formació acreditats executin directament els plans de formació.

Les empreses, obligades a fer un pla de recol·locació si acomiaden a més de 100 treballadors. La reforma laboral incorpora l'obligació per a les empreses que acomiadin a més de 100 treballadors d'articular un pla de recol·locació externa dissenyat per a un període de, almenys, sis mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada