dimarts, 22 de novembre del 2011

Recoder garanteix la viabilitat de l'ACA "a mig i llarg termini" si es refinança el deute i s'apuja el cànon de l'aigua

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat aquest dimarts a Igualada que la viabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està "garantida a mig i llarg termini" si "s'apliquen les mesures necessàries". En aquest sentit, Recoder ha dit que el camí per aconseguir-ho és "incrementar el cànon de l'aigua" i "refinançar el deute" de l'ACA que suma 1.367 MEUR. Segons el conseller, la qüestió que angoixa més al Govern i a l'empresa pública és "el pagament a proveïdors". Pel que fa a l'augment del cànon de l'aigua, Recoder ha recordat que fa un mes el consell de l'ACA va aprovar un augment del 10% pels consums mitjans i alts però que "falta que ho aprovi el Parlament".


Publicat a l'Agència Catalana de Noticies 22/11/2011

divendres, 18 de novembre del 2011

Aigües públiques turbulentes

L'eventual privatització parcial o total d'ATLL genera crítiques des de la societat civil, que tem que s'imposi un model mercantilista que no garanteixi la millora del servei. La recent pujada del cànon de l'aigua s'acosta al preu real de tractament i abastament, tot i que encara hi ha marge de pujada.

Si es privatitza, caldria indemnitzar els ajuntaments per les infraestructures.

París remunicipalitza el servei de l'aigua i Itàlia diu ‘no' a la seva privatització.

Alguns experts creuen que el preu de l'aigua ha d'arribar als 5 euros per metre cúbic.

És obvi que ens interessa ATLL; cal veure les condicions de la concessió.

ATLL és una empresa viable i només necessita actualitzar tarifes per fer net.

Cap empresa privada pot fer el mateix servei sense rebaixar la qualitat.

Els defensors de la gestió pública també temen que la privatització pugui afectar altres competències de l'ACA, una entitat que estudia en aquests moments la reducció dels seus efectius. Un indici el dóna la previsió de reformar la llei d'aigües que inclou la llei òmnibus, que en diversos cercles s'interpreta que aniria en el sentit de despullar-la de contingut regulador en la gestió del cicle integral de l'aigua.




dimarts, 15 de novembre del 2011

Incident en l’assemblea de treballadors a l’ACA

El passat dia 4 de novembre es va dur a terme una assemblea de treballadores i treballadors a l’Agència Catalana de l’Aigua convocada pel Comitè Intercentres. En aquesta ocasió, per sorpresa, es va comptar amb la presencia de assessors dels sindicats de CCOO i UGT.

Després de la intervenció del nostre representant va intervenir l’assessor de CCOO explicant en que consisteix un ERO i va contestar a les preguntes formulades per les treballadores i els treballadors. També, encara que no estem gens d’acord, va donar informació i molta publicitat dels serveis jurídics del seu sindicat i dels imports davant de l’expedient de regulació d’ocupació a l’ACA. Arribat aquest moment i a la pregunta d’un treballador de l’empresa pública va perdre els papers i amb un intercanvi de paraules, ocasionant un petit aldarull a la sala, es va acomiadar desitjant sort a tots els assistents.

Aquest fet es lamentable, són moments molt difícils per un col·lectiu que ha vist rebaixat el salari i surt cada dia als mitjans de comunicació amb el mateix titular "redimensionament de la plantilla".

dimecres, 9 de novembre del 2011

No a la privatització de l'ACA i ATLL

Representants dels sectors ecologistes, veïnals i els comitès d’empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter Llobregat (ATLL), han presentat diferents demandes i properes accions contra la privatització de les empreses públiques ACA i ATLL, davant les oficines de l’Agència Catalana de l’Aigua.

En l’acte s'ha llegit el manifest l’aigua, com la vida, no és una mercaderia on s’exposa la intenció del Govern de la Generalitat de Catalunya de privatitzar part del sistema públic de la gestió del cicle integral de l’aigua i dels serveis associats.

dimarts, 8 de novembre del 2011

No a la privatització de la gestió de l'aigua

L’aigua no és un bé comercial com altres, sinó un patrimoni comú que cal protegir i tractar com a tal. És un recurs natural indispensable per mantenir la vida, vulnerable i escàs que cal racionalitzar el seu ús.

Defensem el dret fonamental de qualsevol persona a l’aigua en l’accés a un subministrament assequible i no volem contribuir a privatitzar un recurs natural ni promoure’n la gestió a traves del mercat.

Davant la tendència de privatització dels serveis públics, també de la gestió de l’aigua , manifestem la nostra oposició i declarem el següent:

1.       L’aigua és un bé ambiental, és un bé social, és un bé públic i l’abastament és un servei d’interès general.

2.       La gestió del cicle integral de l’aigua és i ha de seguir sent competència exclusiva de l’administració.

3.       Tant l’aigua com les canonades que la porten, fins la distribució en baixa, han de ser gestionades per un servei públic i de qualitat.

4.        Establir d’un pla econòmic i financer del cicle integral de l’aigua.

5.       Assignar els recursos econòmics necessaris de manera eficient, equitativa i sostenible.

6.       Contribuir a l’equilibri entre les diferents demandes productives, econòmiques i socials.

7.        Garantir l’accés universal al subministrament, qualitat i l’assequibilitat.

8.        Preservar la qualitat de les aigües superficials, subterrànies i litorals.

9.        Generar un model territorial que permeti la gestió sostenible de l’aigua.

    10.       Fomentar la participació activa de la ciutadania.

dissabte, 5 de novembre del 2011

ERO a l’Agència Catalana de l’Aigua

L’empresa Deloite abogados,SL està duent a terme l’assessorament i suport legal específic per la reestructuració i redimensionament de la plantilla de l’ACA. L’abast del redimensionament s’estendrà a la totalitat de la plantilla excloent el personal funcionari.

En aquests moments aquest assessorament i suport legal es troba en la situació de disseny, anàlisi de la situació laboral, anàlisi dels procediments a seguir i càlcul de costos de l’execució.

La fase d’execució, segons la informació a la que el comitè d’empresa a tingut accés, es preveu que es dugui a terme durant la primera quinzena de desembre.

La preparació d’aquest redimensionament de la plantilla (ERO) va començar el mes de juliol d’aquest any. Es preveu que les conclusions i la proposta de l’expedient de regulació d’ocupació es presenti als representatnts dels treballadors i treballadores a finals de novembre.

dimecres, 2 de novembre del 2011

Estem indignats!

Després d’unes eleccions sempre hi ha guanyadors i perdedors, això diuen tots aquells que volen influir en la opinió pública d’una manera o altre. Que guanyen uns ? Que perden els altres?

En les eleccions sindicals les organitzacions més votades, sempre clamen a la unitat i a la feina a fer conjunta que hi ha per davant. Amb el temps van relegant als menys votats en un estrat laboral marginal que poc a poc es converteix en una persecució, desqualificació i menyspreu constant davant de tothom. Aquest col·lectiu que normalment presumeix de ser demòcrata i plural només es preocupa de mantenir-se per sobreviure i fer difusió de grans mobilitzacions i solidaritat amb tothom, sempre ignorant a les altres formacions.

A l’Agència Catalana de l’Aigua el “trisindi” UGT, CCOO i CATAC sempre van agafats de la mà per tal de sortir als mitjans de comunicació, fotografies o alhora de fer alguna actuació proclamant-se com els únics que fan quelcom.

Nosaltres, des de la humilitat i com altres formacions sindicals, sense l’afany de protagonisme, sense entrar i sortir de despatxos, sense grans edificis i subvencions milionàries, actuem amb responsabilitat, amb seriositat i volem fer les coses bé.

La negociació de qualsevol conveni col·lectiu mereix la responsabilitat i seriositat dels qui es van comprometre, afecta als interessos professionals i personals de tots els representats. No acceptem i menys en el context actual econòmic, social i laboral una intoxicació i distracció de la realitat.

Per això, no volem més “trisindis” que demanin ERO’s a l’administració. Tampoc volem fer de comparses dels seus interessos. No volem figurar als pessebres que munten arreu del territori.

Volem intel·ligència, equitat, responsabilitat, serietat, honestedat, transparència, innovació i pluralitat, estem indignats.